Jumaat, 12 Februari 2010

Nasib Generasi Mendatang
Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera (ceh, integrasilah sangat konon). Diharapkan agar sahabat/biah sekalian sihat2 hendaknya. Untuk perkongsian after reunion ni, saya nak jemputlah kalian untuk berfikir sejenak bersama saya, bukan nak paksa kalian, tapi sekadar nak membuang masa kalian ajer (mesti ada yang duk menyumpah ni), berfikir mengenai satu isu yang masih belum selesai. Sememangnya dari awal pergelutan ini kita dapat menyaksikan pelbagai isu di komentarkan, banyak pendapat2 yang disuarakan, namun itu semua adalah suara hati dari setiap individu yang beanggapan isu ini adalah suatu perkara yang teramat mustahak (isu aper lah pulak budak hini).

Saya tak hingin menimbulkan sebarang spekulasi yang mana ianya akan membuatkan segelintir pihak lain akan terasa, cukuplah kalau saya sekadar berbicara "as a muslim", tanggungjawab seorang muslim terhadap Penciptanya.

(Mendalah budak ni nak ngoyak ni) Isu penggunaan kalimah Allah di dalam tabloid katholik bagi saya adalah merupakan suatu perkara yang wajib diberi perhatian. Sehingga ke harini, banyak pihak yang bertanggungjawab telah menentang penggunaan kalimah tersebut bagi mempromosi sesuatu agama selain dari Islam, sememangnya bagi mereka2 yang berfikiran singkat (orang Islam lah) akan menyatakan "alaaa, tak kan isu ni pun nak diperbesarkan" sememanganya meraka ini adalah dikalangan manusia2 yang jahil. Sedar atau tidak, isu ini ibarat barah, yang mana diawal ketumbuhannya sekadar percisan yang tidak mampu mengubah aper2, namun adakah kita terfikir bagaimana dengan generasi kita dimasa hadapan..? tidakkah barah yang seawalnya halus akan berubah menjadi suatu petaka dikemudian hari..?

Selaku Muslim, wajib kita fikirkan nasib generasi kita dikemudian hari, jika saat ini pun kita dah terlalu hampir dengan "yaum saah" "hari pengakhiran", apatah lagi generasi kita dimasa hadapan (entah faham ker tidak kalian ni:p) Masalah keruntuhan akidah, kemasukan ideologi2 liberalisem, sister in Islam, ajaran-ajaran sesat dan banyak lagi faktor mendorong keruntuhan akhlak dan akidah generasi kita akan datang, sedikit sebanyak kita adalah penyebab runtuhnya modal insan dimasa hadapan. Fikirkanlah wahai "sobat" apa yang akan berlaku sekiranya kita terus memeluk tubuh tanpa menghiraukan nasib akidah anak bangsa generasi kita

0 Cadangan:

Catat Ulasan